shutterstock_281093744-1024x746

Meest gemaakte fouten in vacatureteksten

De markt trekt aan én dat is te zien aan de vacaturestand: een klein half miljoen vacatures rouleren over internet. Maar het gaat natuurlijk om úw vacature. Juist die vacature moet in het oog springen en alle aandacht krijgen van potentiële nieuwe medewerkers. Het publiceren van uw vacature op het juiste wervingskanaal draagt daaraan bij, net als een goede vacaturetekst. Maar wat is een goede vacaturetekst? In elk geval een vacaturetekst waar onderstaande 10 fouten niet in voorkomen. 

1. Vaag schrijven

De keuze voor een nieuwe baan maakt men niet zomaar. Het is een grote beslissing. Groter dan de aankoop van een nieuwe laptop of auto. Toch wordt er bij het ‘verkopen’ van die baan nog ontzettend veel vaag gedaan. Hoeveel? 53% van de werkzoekenden (onderzoek Unique) gaf eerder aan dat men het lastig vindt om, op basis van de vacaturetekst, te bepalen of er sprake is van een mogelijke match.

Hoe je deze fout voorkomt? Schrijf helder, maak keuzes en zeg waar het écht om gaat.

2. Geheimzinnig doen over het salaris

Zomaar een steekproef op een willekeurige vacaturebank en gegarandeerd dat je onder het kopje Arbeidsvoorwaarden iets aantreft à la: marktconform salaris, een salaris dat wordt afgestemd op achtergrond. En dat is als je geluk hebt, want in menig vacature wordt met geen letter of cijfer geroerd over het salaris. Deze veelgemaakte fout sluit naadloos aan bij de 1e fout: vaag schrijven.

Doe niet zo geheimzinnig. Wees duidelijk en realiseer je dat juist het salaris een geweldige preselecterende factor is. En dat het níét benoemen van het salaris 39% van de werkzoekenden irriteert.

” Als je een nieuwe laptop of auto koopt, wil je toch ook weten wat ‘ie kost?

3. De doelgroep over een kam scheren

De gemiddelde werkgever of intermediair scheert de doelgroep gewoon over een kam. Of ze nu werven voor een arts, accountmanager of cateringmedewerker. Of iemand jong of oud is, uit Groningen of Maastricht komt, wo- of kaderniveau heeft: voor iedereen wordt dezelfde tone of voice aangeslagen. Ook wordt ervan uitgegaan dat iedereen voor dát wereldsalaris wel bij het bedrijf wil werken. Alleen, werkt dit zo? Zijn de beweegredenen en pullfactoren van de hoogleraar, accountmanager of caissière identiek? Spreken zij allemaal dezelfde taal?

Deze valkuil kan je eenvoudig ontwijken, door stil te staan voor wíé u de vacaturetekst schrijft. Stel je zich eens voor dat je een sollicitatiegesprek voert met jouw doelgroep. Als je dit gesprek voert met een arts, kies je dan voor dezelfde tone-of-voice, woordkeuze en overtuigende argumenten als bij een gesprek met een cateringmedewerker.

4. Razendsnel vacatureteksten publiceren

De vacature moet ‘gisteren’ ingevuld zijn, dus een snelle copy paste actie van een verouderde vacature of een stoffig functieprofiel, en werven maar…

Haastige spoed is zelden goed

Neem (of claim) de tijd om een goede vacaturetekst te creëren. Want wat heb je liever: 3 goede reacties of 50 middelmatige sollicitaties.

5. Gebruik van clichés

Gedreven, creatief, proactief, gemotiveerd, gespecialiseerd en enthousiast: 9 van de 10 vacatures bevat wel een cliché. Is het niet 1 van de buzzwoorden, dan zijn het wel uitspattingen als work hard, play hard, een no-nonsense werksfeer en een vrijdagmiddagborrel. Ze worden te pas en te onpas gebruikt, als ‘opvulling’ of omdat ‘iedereen dit altijd vermeldt’.

Wilt je niet in deze valkuil trappen? Vraag je dan bij elk cliché af of dit woord écht relevant is. Is het antwoord nee? Dan druk je op de delete-button. Is het antwoord ja? Benoem dan in de tekst waarom het cliché relevant is.

6. Vooral veel eisen en niets bieden

“Ben jij de ervaren developer die thuis is in C#, ASP.Net, MVC en SCRUM? Ben je proactief, woon je in de
omgeving Den Haag en heb je een hbo-diploma? Dan is dit de vacature voor jou.”

Het is zomaar een openingszin van een willekeurige developers-vacature die ik online vond. En voor het geval je het niet weet: het vinden van een (goede, beschikbare) developer is vergelijkbaar met het vinden van een speld in een hooiberg. Maar als ik een developer zou zijn, zou ik mezelf bij het lezen van bovenstaande tekst afvragen: what’s in it for me?

Mijn advies: verkoop je baan en toon daarna pas je prijskaartje. Dus start met jouw verkoopargumenten en benadruk waarom iemand juist moet reageren op uw vacature. Stel daarna pas (functie-)eisen

7. Vreemde functienamen

Het gezegde ‘een goed begin is het halve werk’ geldt zeker voor een vacaturetekst. Best een gemiste kans dus, dat ik geregeld de meest vreemde functienamen voorbij zie komen. Omdat het grappig is of omdat binnen de organisatie iedereen wél weet wat die functienaam inhoudt.

Natuurlijk zorgt een grappige functienaam voor attentiewaarde. Alleen is de kans dat uw doelgroep zich erin herkent zeer klein. Weer zo’n gevalletje dat ook toebehoort aan de ‘vage vacaturetekst’.  Je kan een interne functienaam wel gebruiken voor externe werving, maar weet men in de ‘buitenwereld’ dan wel wat je hiermee bedoelt?

Als je graag wilt dat jouw doelgroep zich herkent in de functienaam, vraag jezelf dan af wat er boven aan het cv of LinkedIn-profiel staat van uw ideale kandidaat

8. Luchtkastelen bouwen

Het lijkt een sprookje: een vacature(tekst) waar de reacties op binnenstromen. Je kunt dat sprookje waarmaken, als je net als een groot aantal werkgevers en intermediairs luchtkastelen gaat bouwen: ‘het werken bij bedrijf X is GE-WEL-DIG, alles kan, niets is gek genoeg en vrijheid blijheid’. Er is 1 maar: een luchtkasteel wordt snel lek geprikt, als de sollicitant eenmaal in dienst treedt. Al binnen korte tijd loopt de nieuwe medewerker de achterdeur van uw luchtkasteel uit en kan je de werving opnieuw starten.

Wees daarom eerlijk in vacatureteksten: maak het niet mooier dan het is en durf ook eventuele imperfecties te tonen. Dit wekt juist vertrouwen en trekt de juiste doelgroep aan. Echt: eerlijkheid duurt het langst.

9. Spel- en typfouten

Als je, zoals ik, veel vacatureteksten leest, worden veel spel- en typfouten voorspelbaar. Zo is er de manager die vaak ‘manger’ wordt genoemd en caissières en de stagiaires waar de ‘i’ opeens verdwijnt. Ook zie ik de struggle over hoe schrijf ik nu toch toch hbo( – )of( – )wo( – )werk( – )en( – )denkniveau? En de afkorting cv? Het is écht met kleine letters en zonder puntjes. Dus niet CV of C.V. of c.v.

Wilt u het percentage doen afnemen van de 31% van werkzoekenden, die zich ergert zich aan spelen taalfouten in een vacaturetekst? Een check door een collega en/of een spellingscontrole is een goed begin. Nog beter: schakel een eindredacteur in.

10. Geen sollicitatiemogelijkheid

Okay, misschien hoort deze fout niet thuis in het lijstje van meest gemaakte fouten… Het is immers maar 1% van de organisaties, die geen sollicitatiemogelijkheid biedt. Maar toch, 1% is écht te veel en ik vind dat deze fout toch een plekje verdient in deze top 10. Helemaal als je bedenkt dat bij 3% van de organisaties de sollicitatieknop ‘lastig’ te vinden is (onderzoek Digitaal Werven). Dan kunt u dus álles goed doen: het goede wervingskanaal en een briljante tekst, maar reacties zullen uitblijven.

Maak je vacatureteksten af met een sollicitatiebutton. Een button die de sollicitant niet over het hoofd kan zien en die tot actie aanzet, die uitnodigt erop te klikken.

Dit artikel wordt u aangeboden door Nicol Tadema, eigenaresse VoorTekst. Voor Tekst is hét tekstbureau voor arbeidsmarktcommunicatie. Adviseren, trainen en schrijven. Voor én bij werkgevers, intermediairs en jobmarketeers. Voor online en offline arbeidsmarktcommunicatie. Voor interne en externe communicatie. Voor authenticiteit en resultaat. Met plezier.

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on email