Vacature schrijven

Selecteer hoofdstuk:

Vacatureteksten schrijven: het belang van een goede vacaturetekst

Vacature schrijven: waarom is het zo belangrijk om veel tijd in je vacaturetekst te steken?

Stel, je bent op zoek naar een nieuwe werknemer en besluit een vacature te publiceren. Je plaatst de vacature op een aantal online vacaturebanken in Nederland, zoals Indeed, Monsterboard.nl, Stepstone, LinkedIn en Intermediair. Toch blijven de sollicitaties uit en de drukte op de afdeling neemt toe. Hoe zorg je ervoor dat je de functie wel vervuld krijgt? Allereerst door dit hoofdstuk te lezen. Hierin leggen wij uit hoe je een sterke, aansprekende vacaturetekst schrijft. Want, zo schrijft de hoofdredacteur van het online platform voor recruitment Werf&

“Hoe beter je vacaturetekst, hoe groter de kans dat de ideale kandidaat hem ziet en zal reageren”. 

Ook toont internationaal onderzoek (Jones, Smith & Chapman, 2015) aan dat je met een goede vacaturetekst een positieve invloed uitoefent op het aantal én de kwaliteit van de sollicitanten. Maar een sterke, overtuigende vacature schrijven: hoe pak je dat aan?

De juiste schrijfwijze is bepalend

De definitie van een ‘goede vacaturetekst’ is voor elke vacature verschillend. Iedere vacature spreekt een andere doelgroep aan en daarom is de schrijfwijze voor elke vacaturetekst anders. Spreek je de lezer bijvoorbeeld aan in de u-vorm of in de j-vorm? En maak je in de tekst gebruik van vakjargon of schrijf je juist heel begrijpelijk? Lang niet alle werkgevers besteden hier aandacht aan. Toch is de schrijfwijze van de vacaturetekst voor één op de vijf kandidaten bepalend om wel of niet te solliciteren.

Wist je dat...

De schrijfwijze voor één op de vijf kandidaten bepalend is om wel of niet te solliciteren?

Vacature schrijven: de vacature vormt de eerste indruk

Dit is niet de enige reden om meer tijd aan je vacatureteksten te besteden. Vaak is de vacature de allereerste kennismaking van de sollicitant met jouw bedrijf. Je vacature vormt dus de eerste indruk van jouw potentiële werknemer en een eerste indruk maak je maar één keer. Zorg daarom dat jouw vacaturetekst een goed beeld geeft van jouw bedrijf en de lezer nieuwsgierig maakt naar meer. Hoe je dit doet, lees je in dit hoofdstuk.

Vacatureteksten schrijven recruitment bureau werknemers computers

Maak je vacature vindbaar en verhoog de respons

Wist jij dat je er zelf voor kunt zorgen dat je vacature beter vindbaar is? Met slechts een paar kleine aanpassingen, zoals het gebruik van de juiste zoekwoorden, kun je de vacature al hoger laten ranken in de zoekmachine. Onder het kopje ‘Maak je vacature vindbaar’ vertellen we je hier meer over.

Ben je overtuigd van het belang van
een goede SEO-vacaturetekst? Lees dan snel verder en ontdek hoe jij een succesvolle vacaturetekst op papier zet.

Vacature schrijven: bepaal wie je zoekt

Voordat je begint met schrijven, moet je eerst goed voor ogen hebben welke functie vervuld moet worden en door wie. Welke eisen stel je aan de kandidaat en wat is belangrijk bij het aanstellen van een nieuwe medewerker in deze functie? Ga eerst met je collega’s rond de tafel en stel samen vast welke informatie in de tekst komt te staan. 

Denk aan vragen als:

  • Hoe ziet de functie er precies uit?
  • Naar wie zijn wij op zoek?
  • Welke eisen stellen wij aan de kandidaat?
  • Wat is belangrijk bij deze functie?
  • Hoe verloopt de sollicitatieprocedure?


De beste informatiebron
is natuurlijk je eigen personeel. Ga langs bij je collega’s van de desbetreffende afdeling en vraag ze wat zij belangrijk vinden in deze functie. Waarom hebben zij destijds voor jou als werkgever gekozen? Door antwoord te geven op deze vragen, verkrijg je veel relevante informatie voor jouw vacaturetekst: informatie waar je op het eerste oog niet aan zou denken. Dit is een goede basis voor de inhoud van de tekst.

Recruitment marketing werknemer

Schrijf voor je doelgroep

Je weet nu welke informatie je in de vacaturetekst wilt zetten. Toch begin je nog niet met schrijven. We adviseren je om eerst duidelijk je doelgroep inzichtelijk te krijgen. Elke vacature vraagt immers om een andere tone-of-voice. Ten eerste zijn er geen twee vacatures hetzelfde en ten tweede heeft iedere kandidaat andere wensen en behoeften. Verdiep je in de doelgroep van de vacature en zorg dat je weet wat zij belangrijk vinden in de tekst. De een kijkt vooral naar de arbeidsvoorwaarden en de ander heeft behoefte aan flexibele werktijden.

Wetenschappelijk onderzoek bevestigde in februari 2015 al dat doelgroepgericht schrijven inderdaad effectief is voor vacatureteksten. Universitair hoofddocent David Jones toonde aan dat zelfs de kleinste aanpassingen al meer en betere sollicitanten opleveren. Zorg dus dat je weet voor wie je schrijft, voordat je met de vacaturetekst begint. Je spreekt een IT’er immers anders aan dan een verpleegkundige. Lees gelijk in deze blog drie tips voor het specifiek werven van zorgpersoneel.

Wat betekent...

SEO

Search Engine Optimization, ook wel zoekmachineoptimalisatie (SEO), bestaat uit een aantal technieken. Deze technieken hebben als doel om webpagina’s vindbaar te maken binnen zoekmachines. 

Stel een candidate persona op

Vacature schrijven? Maak eerste een candidate persona!

Een goede manier om de doelgroep van de vacature in kaart te brengen, is door een
candidate persona op te stellen. Een candidate persona is een profielomschrijving van de ideale kandidaat op basis van o.a. demografie, ervaring, vaardigheden en motivatie. Met een goede persona weet je precies naar wie je op zoek bent. Op basis van deze informatie ben je in staat een aansprekende en aantrekkelijke vacaturetekst voor jouw doelgroep te schrijven.

Deel deze pagina

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on email
Candidate persona template job marketing
Bron: Beamery

In de afbeelding van Beamery, een toonaangevend talentenplatform, zie je de verschillende aspecten uit een candidate persona:

  • Demografische gegevens (leeftijd, locatie, huidige baan, huidig inkomen)
  • Werkervaring (vorige banen, certificaten en diploma’s)
  • Vaardigheden (eigenschappen, competenties)
  • Doelen (ambities, motivatie)
  • Objecties (frustraties, irritaties)
  • Trefpunten (waar is de kandidaat te vinden)


Richt je bij het invullen van de persona vooral op je
huidige werknemers en kandidaten die jij geschikt acht als potentiële medewerker. Gebruik ook je netwerk en kijk eens naar vacatures van je concurrenten. Uit deze bronnen kunnen je veel relevante informatie halen voor jouw persona. Vergroot de kans dat de eerste kandidaat gelijk een match is en stel een candidate persona op.

Kies de juiste functietitel

Een functietitel is een belangrijk onderdeel van een vacaturetekst. Deze titel geeft aan de buitenwereld weer welke werkzaamheden een persoon verricht en van welke toegevoegde waarde de werknemer is voor het bedrijf. Functietitels scheppen duidelijkheid binnen een organisatie en creëren een structuur. Vaak worden in vacatures functietitels overgenomen die intern worden gebruikt, maar die naar de buitenwereld toe niet bekend zijn. Vermijd de vermelding van dit soort titels bij het opstellen van een vacature. Kies wel een functietitel die de kandidaat nieuwsgierig maakt verder te klikken én uiteindelijk verleidt te solliciteren op de functie. Vermijd bovendien te creatieve functietitels om te voorkomen dat je niet serieus genomen wordt als bedrijf. Daarnaast scoor je met zo’n originele titel niet hoog in Google, omdat men niet op dit soort benamingen zoekt.

De juiste functietitel als eerste selectie

In principe wordt er al een eerste selectie van de doelgroep gemaakt bij het kiezen van de functietitel. Deze kan een kandidaat namelijk aantrekken, of hem of haar er juist al van weerhouden te solliciteren. Daarom kies je een functietitel die naadloos aansluit bij de doelgroep die je wilt bereiken, zodat je de juiste kandidaten aantrekt. Kijk voor inspiratie bijvoorbeeld naar de benamingen die concurrenten in hun vacatures gebruiken. Zo krijg je een beeld van veelgebruikte, standaard functietitels.

Vindbaarheid in Google verbeteren

De vindbaarheid van de functietitel is erg belangrijk. Het kiezen van de juiste zoekwoorden is van groot belang, omdat zoekmachines als Google zoekwoorden herkennen. Wanneer je weet op welke functietitels het meest gezocht wordt, kun je de functietitel in de vacature hierop aanpassen. Als voorbereiding op Google for Jobs, de nieuwe banenzoekmachine, is het een relevante functietitel onmisbaar voor de ranking. Onder het kopje ‘Bereid je voor op Google for Jobs’ lees je hier meer over. In Google Trends kun je zien op welke zoekwoorden het meest wordt gezocht. Ook kun je hier zoekwoorden met elkaar vergelijken. Laat de titel daarbij nog een aantal keer voorbijkomen in de rest van de tekst, om jouw vacature zo hoog mogelijk te laten ranken in de zoekmachine.

Wat betekent...

Candidate persona

Een candidate persona is een profielomschrijving van de ideale kandidaat voor jouw bedrijf. 

De inhoud van een goede functieomschrijving

Een duidelijke functieomschrijving geeft de kandidaat een helder beeld van zijn of haar werkzaamheden in de desbetreffende functie. Ook voor jou als werkgever is een goede omschrijving waardevol tijdens het selecteren van de juiste kandidaten. Belicht om deze redenen op een heldere wijze de verantwoordelijkheden en werkzaamheden die de potentiële nieuwe werknemer gaat verrichten. Beantwoord vragen als: ‘Welke waarde voegt de kandidaat toe bij het delen van zijn expertise?’ en ‘Wanneer is de potentiële werknemer succesvol in zijn functie?’.

Maak de
functieomschrijving niet mooier dan deze in werkelijkheid is en benoem eventueel de schaduwzijden van de functie. Zo krijgt de kandidaat een realistisch beeld van de functie en kan hij/zij beslissen wel of niet te solliciteren.

Katherine Whitehorn:

“Find out what you like doing best and get someone to pay you for it.”

Houd de functieomschrijving kort en bondig ​

Zorg voor een functieomschrijving die kort en bondig is, maar wel alle aspecten van de functie bevat. Bespreek de takenverantwoordelijkheden en bevoegdheden die de functie met zich mee brengt. Houd de beschrijving beknopt en helder. Een te uitgebreide beschrijving van de details maakt de tekst al snel onduidelijk en onoverzichtelijk. Maak gebruik van opsommingen om structuur en helderheid in de vacature aan te brengen. Opsommingen en lijstjes zijn bovendien geliefd door zoekmachines en verzekeren je van een hogere positie in de zoekresultaten. Overdrijf het niet: gebruik maximaal zes bullets om de tekst beter leesbaar te maken.

Verwachtingsmanagement

Een groot gedeelte van recruitment is verwachtingsmanagement. De verwachtingen van de kandidaat moeten zoveel mogelijk overeenkomen met de werkelijkheid, om teleurstellingen te voorkomen. Zorg dan ook dat je de kandidaat een zo goed mogelijk beeld geeft van zijn werkzaamheden en verantwoordelijkheden en zorg dat dit overeenkomt met hetgeen de werknemer uiteindelijk daadwerkelijk gaat doen. Ook moet de tone-of-voice en de uitstraling van de tekst overeenkomen met het bedrijf. Een vacature van een kledingwinkel ziet er immers anders uit dan die van een advocatenkantoor. Schep alleen verwachtingen die je kunt waarmaken.

Job marketing laptop

Benoem relevante functie-eisen

Functie-eisen omvatten de benodigde vaardigheden, opleidingen, persoonlijke kenmerken, kennis en werkervaring. Kortom: alles waar de kandidaat over moet beschikken om de functie uit te kunnen voeren. Vermelding van deze vereisten schept duidelijkheid en creëert kaders in een vacature. Veel niet-passende kandidaten worden hierdoor uitgesloten en bij een afwijzing kun je bovendien een beroep doen op de functie-vereisten. Maak bij het opstellen van de functie-eisen gebruik van opsommingstekens en sorteer vervolgens op relevantie. Let er op dat je niet teveel gebruik maakt van clichés, zoals ‘gemotiveerd’ en ‘enthousiast’. Deze eigenschappen zijn nietszeggend en staan bovendien in elk vacature. Wees origineel en creëer samen met je team een paar relevante eisen.

“Een vacaturetekst vol clichés is als tandpasta op de tandenborstel. Als de sokken aan je voeten. Als de route naar je werk.” – Dalinka Haze

Bij een vacature waarop je veel reacties verwacht, is het aan te raden meer functie-eisen te noemen, dan in een vacature waarop je weinig reacties verwacht. Op deze manier wordt in de eerste situatie al een voorselectie gemaakt en bemoedig je in de tweede situatie kandidaten juist te solliciteren. 


De algemene wet ‘Gelijke Behandelingen en Oordelen’

Houd wel altijd rekening met de algemene wet ‘Gelijke Behandelingen en Oordelen’ van het College voor de Rechten van de Mens tijdens het opstellen van de functie-eisen. De richtlijnen vind je op www.wervingenselectiegids.nl. In deze gids worden de verschillende eisen uitgelicht die wel, of juist niet, gesteld mogen worden aan sollicitanten tijdens de selectieprocedure. 

Een voorselectie maak je al door de vacaturetekst te schrijven in een bepaalde tone-of-voice. Wordt er in de tekst veel jargon gebruikt en zijn de zinnen lang en gecompliceerd? Dan is er een grote kans dat louter kandidaten met een hoger opleidingsniveau de vacature verder zullen bekijken. Houd je de tekst kort, simpel en informeel? Dan motiveer je vooral een doelgroep met een lager opleidingsniveau om verder te lezen. Verweef dus bepaalde functie-eisen in de tekst en schrijf voor de doelgroep die je wilt aanspreken.

Verwoord jouw Employer Value Proposition

Hoe onderscheid je jouw vacature van de vacatures van de concurrentie? Een goed middel hiervoor is door jouw Employer Value Proposition (EVP) naar voren te laten komen in de vacature. Het Employer Value Proposition model omvat alles wat de de werknemer krijgt in ruil voor zijn diensten. Het is een belofte aan je werknemers, waarin je laat zien wat jij hen als bedrijf te bieden hebt. TalentLyft verdeelt het model in vijf categorieën:

  • Compensatie
  • Voordelen
  • Doorgroeimogelijkheden
  • Werksfeer
  • Bedrijfscultuur

Meer weten?

Lees onze blog en ontdek gelijk de tien meest gemaakte fouten in vacatureteksten.

Vacatureteksten schrijven Employer Value Proposition model
Talentlyft

Compensatie

Met de compensatie doelen wij natuurlijk op het salaris. Dit blijft nog altijd een gevoelig onderwerp, want noem je het salaris nu wel of niet in de vacature? Volgens Jobdigger worden in slechts 16% van de vacatures concrete salarissen genoemd. Of je dit wel of niet doet, blijft natuurlijk je eigen keuze. Is de salarisindicatie echter bekend en loopt dit niet te ver uiteen, adviseren wij om het wel in de tekst op te nemen. Dit kan voor de kandidaat een grote pullfactor zijn om te solliciteren. Bovendien wordt transparantie van de werkgever door elke sollicitant gewaardeerd. Benoem ook de bonussen en andere extra bijdragen in je EVP.

Voordelen

Noem naast de primaire arbeidsvoorwaarden, ook secundaire arbeidsvoorwaarden. Het salaris is lang niet altijd de belangrijkste motivator voor een medewerker, blijkt ook uit het motivatiemodel in onze blog. Heeft jouw bedrijf flexibele werktijden, de mogelijkheid om thuis te werken of bijvoorbeeld open werkplekken? Geef deze zeker een plekje in de vacature!

Volgens het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek uit 2018 zijn dit, naast het salaris, de vijf belangrijkste arbeidsvoorwaarden voor de Nederlandse beroepsbevolking:

  1. Vast contract
  2. Werksfeer
  3. Inhoud van het werk
  4. Dichtbij huis / acceptabele reistijd
  5. Uitdaging van het werk


In welke volgorde je de arbeidsvoorwaarden benoemt, hangt af van de doelgroep van de vacature. Zorg dat je weet aan welke voorwaarden de doelgroep de meeste waarde hecht en plaats deze voorwaarden hoger in de vacature.

Doorgroeimogelijkheden

Zoals je in bovenstaande onderzoeksresultaten ziet, is het voor sollicitanten belangrijk dat het werk uitdagend is. Hoe houd je het werk uitdagend? Door hen doorgroeimogelijkheden te bieden. Bied je werknemers trainingen en cursussen aan en houd regelmatig evaluatiegesprekken om de voortgang te bespreken. Vertel in je vacaturetekst welke doorgroeimogelijkheden jij de potentiële werknemer biedt. Blijf wel altijd eerlijk: maak de sollicitant niet blij met een dode mus.

Werksfeer

Vergeet niet om een goede beschrijving van de werksfeer toe te voegen. Voor sollicitanten tussen de 15 en 34 jaar is de werksfeer, naast het salaris, de belangrijkste pullfactor. Deze leeftijdscategorie vindt de werksfeer zelfs belangrijker dan een vast contract. Geef een goede beschrijving van de werksfeer: wat maakt de sfeer zo leuk bij jullie op kantoor? De allerbeste manier om de sfeer over te brengen, is door een sfeervideo op te nemen. Laat in een korte video zien hoe jullie werkplek eruitziet en geef ook zeker je collega’s een plek in de video.

Bedrijfscultuur

Een EVP bestaat uit meer dan een goed salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden, doorgroeimogelijkheden en de werksfeer. Bij een EVP gaat het ook vooral om de bedrijfscultuur: wat is de identiteit van het bedrijf en welke waarden vinden zij belangrijk? Het is tegenwoordig voor steeds meer sollicitanten belangrijk dat zijn of haar eigen waarden overeenkomen met de waarden van het bedrijf. Laat jullie bedrijfsidentiteit en kernwaarden dus duidelijk naar voren komen in de vacature. Maak je een sfeervideo? Vraag dan een paar collega’s in de video hoe zij de cultuur binnen het bedrijf ervaren. 

“Customer will never love a company until the employees love it first.” – Simon Sinek

Met een EVP onderscheid je jezelf niet alleen van de concurrentie, je trekt ook meteen de juiste kandidaten aan. Door de kandidaten een goed beeld te geven van de werksfeer en de bedrijfscultuur, weten zij wat ze van jou kunnen verwachten. Zo trek je kandidaten aan die écht bij jouw bedrijf passen.

Vacatureteksten schrijven Employer Value Proposition

Voeg een sollicitatiemogelijkheid toe

Een belangrijk element op je vacature-pagina is een in het oog springende sollicitatiemogelijkheid. Deze call-to-action spoort de kandidaat aan direct te solliciteren. Een ideale sollicitatiebutton is er één die continu in beeld is: één die meebeweegt wanneer er door de tekst wordt gescrold, of één die statisch op een plek in het beeld blijft staan, bijvoorbeeld boven- of onderaan het beeldscherm. 

De sollicitatiemogelijkheid moet een prominente plek hebben op de vacaturepagina, omdat het uiteindelijke doel van de vacature het werven van sollicitanten is. Zorg ervoor dat de button een contrasterende kleur heeft, dan valt hij direct op. Een uitspringende kleur trekt al snel de aandacht van de kandidaat en motiveert hem verder te klikken. Gebruik in de button een simpele tekst als: ‘solliciteer nu!’. Zorg er bovendien voor dat de kandidaat zich vervolgens op een makkelijke en snelle manier door de sollicitatieprocedure kan bewegen. 

Een onderzoek van Digitaal Werven uit 2014 laat zien dat bij 24% van de door hen onderzochte organisaties al een sollicitatiemogelijkheid aanwezig is. Maar ook kwam in dit onderzoek naar voren dat 13% van de organisaties onduidelijk is over de mogelijkheid te solliciteren. Er is dus nog ruimte voor progressie wat het toevoegen van een sollicitatiemogelijkheid betreft.

Apply now vacatureteksten schrijven
Needpix

De opmaak van de vacaturetekst

Wervende vacatureteksten schrijven gaat hand in hand met de opmaak van de tekst. Het is belangrijk dat een vacaturetekst uitnodigt verder te lezen. Wanneer de kandidaat een enorme lap tekst voorgeschoteld krijgt, is de kans groter dat hij/zij afhaakt dan wanneer de tekst er scanbaar, aantrekkelijk en leesbaar uitziet. Zorg dus dat je de aandacht van de potentiële kandidaten gelijk vangt.

Besteed aandacht aan de opmaak van de vacature en houd hierbij ook vooral de doelgroep waar je voor schrijft in het achterhoofd. Een vacaturetekst bestaat idealiter uit 400-600 woorden. Schrijf beknopt en probeer je tot de kern te beperken. Vergeet niet een call-to-action toe te voegen, waarmee je de kandidaat aanspoort tot solliciteren. 

Er zijn ook kleine tekstuele aanpassingen die je kunt doorvoeren om de tekst aantrekkelijker te maken. Zo kun je het werkwoord ‘moeten’ beter veranderen in ‘bereid zijn’. Dit komt minder dwingend over op de lezer. Ook adviseren wij om te
schrijven in de je-vorm in plaats van in de we-vorm. ‘Dit krijg je’ klinkt immers aantrekkelijker dan ‘Dit bieden wij’. Op deze manier richt je de tekst op de kandidaat in plaats van op jezelf. 


Breng structuur aan in de tekst

Door onder andere tussenkopjes en opsommingen te gebruiken, waarbij je je beperkt tot maximaal zes bullets, breng je structuur aan in de tekst. Lijstjes lezen fijner dan grote lappen tekst en maken gelijk duidelijk wat er van de lezer wordt verwacht. Je kunt de vacaturetekst ondersteunen met een afbeelding, zoals een foto van de contactpersoon, een logo van de organisatie, een foto van de werkplek of een relevante achter de schermen-video. Teksten met beeld onthouden we namelijk beter dan teksten zonder beeld. De kandidaat krijgt door het zien van afbeeldingen bovendien een beter beeld van het bedrijf en de sfeer van de organisatie.

Maak je vacature vindbaar

Je kunt nog zoveel tijd en energie in een fantastische wervende vacaturetekst stoppen, maar wanneer de vacature niet vindbaar is, blijven de sollicitaties uit. Besteed daarom evenveel aandacht aan de vindbaarheid van de vacature. Wij hebben de belangrijkste uitgangspunten voor het schrijven van een vindbare SEO-tekst voor je op een rij gezet.

Kies het juiste zoekwoord

Zoek je een kassamedewerker, caissière of kassière? Ik hoor je denken ‘dat komt toch op hetzelfde neer’? Dat klopt. Toch zocht men de afgelopen twaalf maanden vaker op ‘kassamedewerker’ dan op ‘caissière’ of ‘kassière’. De benaming van de functie kan dus een groot verschil maken op de vindbaarheid van je vacature. Raadpleeg de Google Zoekwoordplanner en Google Trends om erachter te komen welke functietitel jij het beste kunt gebruiken in je vacaturetekst. Wij raden aan om in de functietitel ook termen als ‘fulltime’, ‘parttime’ en de locatie van het bedrijf toe te voegen. Sollicitanten zoeken vaak op deze combinatie.

Google Trends resultaten vacatureteksten schrijven

Met de Google Zoekwoordplanner kun je gemakkelijk zoekwoorden zoeken, statistieken opvragen en zoekvolumes vinden. Google Trends laat zien op welke zoekterm de laatste twaalf maanden het meest gezocht is in Nederland.

Gebruik eerst de Zoekwoordplanner of Google Trends om erachter te komen op welke zoekwoorden je doelgroep zoekt. Het belangrijkste zoekwoord (focus keyword) plaats je op drie plekken in de tekst. Voeg ook gerelateerde zoekwoorden aan de tussenkopjes toe. Dit draagt niet alleen bij aan de leesbaarheid, maar ook aan de vindbaarheid van de tekst. Bovendien voorkom je op deze manier ‘keyword spamming’: overmatig gebruik van hetzelfde zoekwoord.

Meta description

De meta description verschijnt in de zoekresultaten en geeft een korte beschrijving weer van de desbetreffende pagina. Deze beschrijving is dus een uitstekende manier om de bezoeker over te halen om de website te bekijken. Schrijf een korte, wervende tekst van maximaal 156 tekens en sluit af met een call-to-action, zoals ‘solliciteer vandaag nog!’. 

Plaats ook het belangrijkste zoekwoord vooraan in de beschrijving. Dit komt de ranking ten goede. Zorg dat je de meest aansprekende punten uit de vacature in de beschrijving verwerkt, zodat je interesse opwekt bij de potentiële werknemer.

Bereid je voor op Google for Jobs

Je hebt het ongetwijfeld al voorbij zien komen. Google lanceert een eigen banenzoekmachine: ‘Google for Jobs’. De Job Search Experience moet het voor werkzoekenden makkelijker maken een passende baan te vinden. Google for Jobs is een sectie binnen de zoekresultaten waarin een zoekvraag wordt gematcht met openstaande vacatures. De verschillende vacatures worden weergegeven in een overzicht. In een oogopslag zie je het logo van het bedrijf, de betreffende functie en datum waarop de vacature online is gezet. 

De kandidaat komt in de Job Search Experience terecht, wanneer hij verder klikt op bijvoorbeeld  “100+ more jobs”. Hier vindt hij of zij meer informatie over de vacature, zoals een salarisindicatie en de sollicitatiemogelijkheden.

Meer weten?

SEO-proof vacatureteksten

Wil je meer weten over het schrijven van SEO-proof vacatureteksten? Lees het in onze blog!

Vacatureteksten schrijven Google for Jobs job search
BlooSEM

Google’s Job Search Experience

Wanneer je je vacature op de juiste manier optimaliseert, vergroot je de kans dat je zichtbaar bent op Google for Jobs. Een webpagina rankt namelijk automatisch voor SEO. Ook kun je vacatures via de geïntegreerde partners zichtbaar maken. De zichtbaarheid van je vacature vergroot je in drie stappen:

Stap 1: SEO-optimaliseer vacatures

SEO-optimalisatie van vacatureteksten is erg belangrijk. Optimalisatie is een minimale voorwaarde om überhaupt zichtbaar te zijn. Er zijn een aantal voorwaarden waar jouw vacature op Google for Jobs aan moet voldoen:

  • Kies een standaard functietitel
  • Gebruik de juiste keywords
  • Schrijf wervend
  • Gebruik opsommingen
  • Voeg externe links toe

Stap 2: Gebruik structured data

Met structured data kun je elementen toevoegen aan de HTML-code van een website. De crawlers van zoekmachines kunnen hierdoor beter lezen waar de pagina over gaat. Google for Jobs stelt hier wel specifieke eisen aan. Zo zijn een aantal structured data zelfs verplicht, zoals de publicatiedatum, functieomschrijving, werkgever, locatie, functienaam en de einddatum van de vacature.

Stap 3: Integratie banenwebsites

Google for Jobs integreert met verschillende banenwebsites. Dit houdt in dat wanneer je een vacature op Indeed of LinkedIn plaatst, de vacature direct al aan de voorwaarden voor Google for Jobs voldoet! De vacature vind je vervolgens ook in de Job Search Experience. Vul je werkgeversprofiel zo volledig mogelijk in. Zo krijgt je potentiële werknemer een goed beeld van jouw organisatie. Je draagt hier je EVP uit en toont direct aan dat je jouw employer branding goed op orde hebt. Een kandidaat weet hierdoor precies wat hij of zij kan verwachten van jouw organisatie.

Wil je nog meer weten over het vindbaar maken van je tekst? In deze blog op onze website geven wij je tien tips waarmee je jouw vacatureteksten SEO-proof maakt.

Is jouw vacature mobielvriendelijk?

In 2014 vroeg Indeed, de internationale banenzoekmachine, aan 1.726 (potentiële) werkzoekenden in Nederland wat hun favoriete sollicitatiewijze was, waarop 61% aangaf zich met behulp van een smartphone of tablet te oriënteren op banen. 11% van de werkzoekenden gaf aan daadwerkelijk via een mobiel apparaat te solliciteren. Toch is het van groot belang dat een vacature op een dekstop én op mobiele apparaten toegankelijk en duidelijk leesbaar is als je succes wilt hebben met je vacature.

Een voordeel van de mogelijkheid tot
mobiel solliciteren is het bereik. Mensen spenderen immers veel tijd op hun telefoon, dus als bedrijf heb je een grotere kans om op te vallen wanneer je vacature is afgesteld op een mobiel apparaat. Met name de millennials kunnen zijn of haar telefoon al niet meer wegdenken uit het dagelijkse leven en zullen deze dan ook raadplegen tijdens een job-hunt. Ook het delen van de vacature op social media kan veel goeds doen en meer bereik genereren. Social media wordt namelijk het meest bezocht via smartphones. 

Een hogere positie in de zoekresultaten

Ook Google vindt het belangrijk dat websites niet alleen geoptimaliseerd, maar ook mobielvriendelijk zijn. Vacatures die een aangepast formaat hebben voor de smartphone nemen daarom een hogere positie in de zoekresultaten in, dan vacatures die enkel een dekstopversie hebben van de betreffende pagina.

Bovendien is het belangrijk dat deze mobiele website snel genoeg laadt. Doordat men een kortere concentratiespan heeft bij gebruik van de telefoon, is het van belang dat de lezer direct ziet wat hij zoekt. Bij gebruik van een smartphone is er sprake van vluchtig gedrag. Zorg dus dat de vacaturepagina snel en duidelijk laat zien wat de functie inhoudt. Werk met
heldere kopjes, tussenkopjes en opsommingen en plaats ‘buttons’ zodat de kandidaat direct actie kan ondernemen, zoals solliciteren.

Meer weten?

Google for Jobs

Wil je helemaal voorbereid zijn op de komst van Google for Jobs? Lees onze blog!

Mobile recruitment - man met telefoon in hand

Vacature schrijven: aan de slag

Een goede vacaturetekst schrijf je niet in één keer: het is een kwestie van oefenen. Om je op weg te helpen, zetten we alle belangrijke stappen nog even voor je op een rij:

  • Bepaal wie je zoekt
  • Schrijf voor je doelgroep/stel een candidate persona op
  • Schrijf een korte en bondige functieomschrijving
  • Benoem relevante functie-eisen
  • Verwoord jouw Employer Value Proposition
  • Voeg een sollicitatiemogelijkheid toe
  • Maak de opmaak van de vacature duidelijk en leesbaar
  • Maak je vacature vindbaar
  • Bereid je voor op Google for Jobs
  • Maak je vacature mobielvriendelijk


Volg deze stappen en je zult zien dat het de tijd en energie die je erin stopt, waard is. Vergroot de vindbaarheid en de respons van de vacature aan de hand van de informatie uit deze gids en haal
de perfecte kandidaat binnen. Lees ook gelijk de tien meest gemaakte fouten in vacatureteksten.

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on email

Overzicht hoofdstukken

Vacature schrijven