Recruitment via social media

Selecteer hoofdstuk:

Wat is social media recruitment?

En wat is het voordeel van recruitment via social media?

Dagelijks loggen miljoenen gebruikers in op hun social media-account. Waarom zou je dit krachtige platform niet gebruiken bij de werving van nieuw personeel? Met recruitment middels social media maak je gebruik van de kracht van social media, door jouw vacature op verschillende invloedrijke platforms te verspreiden. 

Erik Qualman

“We don’t have a choice on whether we do social media, the question is how well we do it.”

Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram bieden allerlei verschillende advertentieopties, zoals canvas ads, stories, caroussels, videoadvertenties en nog vele andere advertentieopties.Elk platform heeft zijn eigen advertentiemethoden. Verderop in dit hoofdstuk geven wij bij elk social media platform aan op welke manieren je je vacature kunt adverteren. 


Recruitment via social media

Een ander voordeel van recruitment via social media is dat je op deze manier ook passief werkzoekenden bereikt. Zij kunnen jouw vacatureadvertentie zomaar tegenkomen tijdens het scrollen. Misschien hebben zij wel onverwachts interesse in jouw vacature en heb je er voor je het weet een nieuwe sollicitant bij. Daarbij krijg je als werkgever gelijk een beeld van de sollicitant door de informatie en de foto’s op zijn of haar account. Aan de andere kant kun jij potentiële kandidaten ook al veel laten zien van jouw bedrijf door regelmatig foto’s, video’s of andere content te posten. Lees verder en profiteer van onze tips voor recruitment via social media.

Social media recruitment meest gebruikte platformen
Monsterboard

Deel deze pagina

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on email

Recruitment via Facebook

Met ruim 9,6 miljoen gebruikers is Facebook het grootste social media platform in Nederland. Recruitment via Facebook biedt dus een hoop mogelijkheden: jouw publiek zit altijd op Facebook. Daarnaast bereik je met Facebook ook passief werkzoekenden

Hoe bereik je tussen deze miljoenen gebruikers de juiste kandidaten? Door gericht te adverteren! Van alle platforms heeft Facebook de meest uitgebreide mogelijkheden om specifiek te adverteren. Facebook onderscheidt
vier hoofdcategorieën:

  • Locatie
  • Demografie
  • Interesses
  • Gedrag

     

Locatie

Op Facebook kun je locatiegericht adverteren. Je kunt hier targeten op verschillende schalen:

  • Wereldwijd
  • Geografische regio (continent) of land 
  • Vrijhandelszone 
  • (Sub-)regio’s in een land


Je kunt dus heel specifiek targeten op kandidaten in bepaalde
landen, provincies of steden. Daarnaast kun je er ook voor kiezen plaatsen mee te nemen die binnen een straal van X kilometer liggen. Het is zelfs mogelijk om specifieke postcodes te targeten, of bepaalde plaatsen uit te sluiten binnen de geselecteerde regio. Tot slot kun je nog aangeven of je iedereen in de locatie wilt targeten. Zo ja, dan bereik je niet alleen mensen die hier wonen, maar ook diegene die onlangs op de locatie zijn geweest.

Wat betekent...

Social media recruitment

Met deze vorm van recruitment zet je de kracht van social media in om je vacature bij de gewenste doelgroep te krijgen. 

Demografie

Naast ‘leeftijd’, ‘geslacht’ en ‘taal’, kun je ook targeten op de volgende demografische gegevens:

  • Relatie
  • Opleiding
  • Werk 
  • Samenstelling huishouden
  • Etnische affiniteit
  • Generatie
  • Ouders
  • Politiek
  • Levensgebeurtenissen


Met al deze variabelen kun je dus heel specifiek op een bepaalde groep targeten. Hiervoor dien je wel goed inzicht te hebben in jouw doelgroep.

Interesses

Door te targeten op interesses kun je een hele specifieke doelgroep bereiken. Deze functie biedt namelijk zeer geavanceerde mogelijkheden. Het is daarom erg belangrijk om je ideale doelgroep te kennen en je in deze te verdiepen. Om specifieke interesses samen te stellen, gebruikt Facebook gegevens die gebruikers delen op hun tijdlijn en profiel. Facebook verzamelt gegevens als: opgegeven interesses, activiteiten, ingecheckte locaties, opleidingen, functietitel(s), gelikete pagina’s en groepen waar de gebruiker lid van is. Hierdoor kun je een hele specifieke groep mensen targeten. Zo kun je bijvoorbeeld een bepaalde doelgroep bereiken met een gezamenlijke belangstellingen voor een Facebook-app als Spotify. 

Bij ‘likes & interests’ kun je zelfs een bepaalde groep, die op Facebook interesse heeft getoond in een bepaalde pagina, targeten. Zo kun je, wanneer je op zoek bent naar een online marketeer, de mensen targeten die verschillende online marketing-pagina’s volgen.

Gedrag

Je kunt op Facebook ook targeten op basis van het digitale gedrag van de gebruikers, zoals hun aankoopgedrag, aankoopintentie of apparaat-gebruik. Hier kun je een selectie maken middels verschillende hoofdcategorieën:

  • Digitale activiteiten: selecteer categorieën die zijn gebaseerd op het Facebookgedrag van de gebruiker, zijn/haar browser, besturingssysteem en e-mailadres.
  • Expats: hier kun je je richten op alle expats, of alleen expats uit specifieke landen.
  • Mobiele gebruikers: selecteer je categorieën op basis van het besturingssysteem (iOS, Android, Windows), het merk van de telefoon en de netwerkverbinding.
  • Reizen: target een specifieke doelgroep die op reis is, net op reis is geweest of in het algemeen veel op reis gaat.


Seizoensgebonden evenementen:
deze categorieën zijn o.a. gebaseerd op enkele nationale sporten. Zo bereik je bijvoorbeeld grote voetbalfans.

Advertentieplaatsingen

Facebookadvertenties kunnen op drie verschillende plaatsen verschijnen. De advertentieplaatsing is een advertentieruimte die adverteerders kunnen selecteren. Er zijn drie mogelijke plekken waar je je vacature kunt vertonen:

  1. Desktop News feed: je vacature verschijnt in het nieuwsoverzicht op een computer. 
  2. Mobile news feed: de vacature verschijnt in het nieuwsoverzicht op een mobiel apparaat. 
  3. Right Column Ad: de Facebookgebruikers zien de advertentie in de rechterkolom (de Facebookadvertentiekolom).
  4. Facebook Story: Op Facebook kun je tegenwoordig ook adverteren via Stories. De Stories ziet de gebruikers aan de bovenkant van de pagina staan.
Facebook-plaatsingen
Internetbureau Hoofddorp

Het meeste succes zul je hebben met een advertentie van je vacature in de Desktop News Feed. Deze advertentie wordt namelijk getoond tussen alle andere nieuwsberichten. Hierdoor lijkt de advertentie op een normaal nieuwsbericht, afkomstig van een gewone Facebookpagina. Deze plaatsing heeft om deze reden een hogere attentiewaarde dan advertenties in de Right Column.

Advertentiesoorten

Facebook kent veel verschillende advertentiesoorten. Hieronder geven we een korte omschrijving bij elk type advertentie:

  • Video: adverteer met bewegende beelden en geluid.
  • Afbeelding: adverteer met kwalitatieve afbeeldingen.
  • Collectie: toon de artikelen uit je assortiment in een overzichtelijke advertentie-indeling.
  • Carrousel: laat meerdere afbeeldingen of video’s in één advertentie zien.
  • Diavoorstelling: gebruik beweging, geluid en tekst om je boodschap over te brengen.
  • Instant Experience: opvolger van Canvas. Creëer een ervaring door je product of dienst visueel uit te lichten.
  • Advertenties om leads te genereren: verzamel gegevens van gebruikers die interesse tonen in jouw bedrijf.
  • Aanbiedingen: deel aanbiedingen in de vorm van een afbeelding, video of carrousel.
  • Betrokkenheid bij bericht: promoot berichten om meer interactie te genereren.
  • Reacties op evenementen: vergroot de bekendheid van je evenement.
  • Pagina vind-ik-leuks: vergroot het aantal volgers met video of afbeelding.


Facebook advertentiesoorten
Dock35 Marketing

Recruitment via Twitter

Twitter heeft in Nederland misschien niet zo’n groot aantal gebruikers als Facebook of Youtube, maar dit neemt niet weg dat ook Twitter een ideaal platform is voor het adverteren van jouw vacature. Met ongeveer 2,6 miljoen gebruikers is het platform perfect om je netwerk uit te breiden én je vacatures onder de aandacht te brengen. Maar waarom is Twitter nu geschikt? Heel simpel: je kunt zelf het budget voor je advertentie bepalen, een specifieke doelgroep targeten en je hebt een snel en groot mobiel bereik.

De gebruikers op Twitter zijn erg actief. Ze zijn met name
iets jonger en wat zwaardere mediagebruikers. Facebook daarentegen spreekt een breder deel van de Nederlandse bevolking aan. Op Facebook bereik je dus een grotere doelgroep dan op Twitter. Maar de specifieke doelgroep die te vinden is op Twitter, is misschien wel de doelgroep die jij wilt bereiken.

Twitter recruitment

Adverteermogelijkheden

Op Twitter kun je op drie verschillende manieren adverteren:

  1. Promoted Accounts 
  2. Promoted Tweets 
  3. Promoted Trends

Promoted Accounts

Advertenties in Promoted Accounts zijn erop gericht het aantal volgers van je Twitter account te vergroten. De advertenties verschijnen onder het kopje ‘Wie te volgen’. De attentiewaarde is hier hoog en de advertentie is op elk apparaat zichtbaar. Maak gebruik van deze advertentiemethode om je Employer Value Proposition een boost te geven en onderscheid jouw vacature van die van concurrenten.

Promoted Tweets

Promoted Tweets zijn erop gericht voor de belangrijkste tweets van je account een zo groot mogelijk bereik te genereren. De tweets zijn letterlijk advertenties. Het aantal interacties op je advertentie wordt hierdoor ongetwijfeld verhoogd. Deze advertenties worden getoond in de tijdlijn, waardoor hun attentiewaarde hoog is.

Promoted Trends

Met Promoted Trends kun je jouw hashtag een dag lang een gesponsorde Trending Topic maken. Je kunt hier inspelen op een actualiteit en hierdoor de aandacht trekken.

Promoted Tweets voor vacatureadvertenties

Voor het adverteren van je vacatures op Twitter kun je het best gebruikmaken van Promoted Tweets. De vacature wordt in het nieuwsoverzicht van je doelgroep geplaatst en trekt op deze manier hun aandacht.

Twitter advertentiesoorten
Olga Volodimiri

Twitter’s targetingmethoden

Ook op Twitter is het mogelijk te targeten en zo een specifieke doelgroep te bereiken. Dit kan op negen manieren: 

  1. Target gebruikers die actief zijn op een specifiek mobiel apparaat
  2. Bereik geïnteresseerde bezoekers aan de hand van hun koopgedrag en uitgavepatroon.
  3. Ook kun je targeten via interessecategorieën, die Twitter heeft samengesteld (bijvoorbeeld: Travel, Muziek, etc.).
  4. Bereik specifiek bezoekers die een bepaalde taal spreken. 
  5. Of target op basis van het geslacht van de gebruiker.
  6. Sluit gebruikers uit op basis van hun geografische gegevens (postcode, stedelijk gebied, plaats, regio of land).
  7. Gebruik je eigen CRM-lijsten om te targeten op een aangepaste doelgroep
  8. Target volgers van relevante accounts en bereik mensen die wellicht ook interesse hebben in jouw bedrijf. 
  9. Tot slot kun je targeten op trefwoorden die gebruikers in hun tweets gebruiken, zoals bepaalde hashtags.


Bovendien kun je aangeven of je uitsluitend je eigen volgers wilt targeten, of ook andere Twittergebruikers, die een vergelijkbaar profiel hebben met jouw eigen volgers.

Recruitment via LinkedIn

LinkedIn is zonder twijfel het beste social media platform om sollicitanten te werven. Dit platform wordt iedere dag afgestruind door tal van recruiters. Daarbij gebruiken, volgens het ArbeidsmarktGedragsonderzoek (AGO) van Intelligence Group (2019), actief werkzoekenden voornamelijk LinkedIn bij hun zoektocht naar een baan. De gebruikers van LinkedIn, ofwel jouw potentiële kandidaten, hebben een volledig profiel online staan, dat inzicht biedt in hun vaardigheden, functietitel(s), werkervaring, etc. Doordat deze informatie zo open en bloot op elk profiel wordt getoond, maakt LinkedIn het erg makkelijk voor jouw bedrijf om gericht te adverteren. De doelgroeptargeting maakt LinkedIn bovendien erg interessant voor B2B.

Targeten

Je kunt als adverteerder targeten op meer dan 200 professionele interesses en lidmaatschappen van LinkedIn-groepen. Stel je doelgroep samen op basis van de LinkedIn-groepen waar mensen lid van zijn. Wanneer je een bepaalde groep hebt geselecteerd, geeft LinkedIn bovendien suggesties voor andere vergelijkbare groepen, die relevant kunnen zijn voor je targeting. Daarbij kun je, als je met jouw geselecteerde doelgroep te weinig mensen bereikt, automatisch je doelgroep uitbreiden. Je geeft LinkedIn hier toestemming op zoek te gaan naar vergelijkbare personen, om zo een groot aantal potentiële kandidaten te bereiken. Je kunt targeten op verschillende elementen:

  • Locatie (land, provincie, land)
  • Bedrijfsnaam
  • Bedrijfstak
  • Functietitel
  • Functie
  • Scholen
  • Studierichting
  • Titels/graden
  • Vaardigheden
  • Lidmaatschappen/Groepen
  • Geslacht
  • Leeftijd
  • Aantal jaar ervaring
  • Volgers op LinkedIn
  • Connecties (van een ander bedrijf) 

Audience matching

Naast adverteren op basis van deze categorieën, kun je ook op een andere manier targeten. Dit wordt ‘Audience Matching’ genoemd. Hier kun je drie varianten onderscheiden:

  1. Website retargeting: hier promoot je je content (je advertentie) bij mensen die je bedrijfswebsite reeds hebben bezocht en specifieke pagina’s hebben bekeken. Je kunt de bezoekers van een bepaalde vacature dus herinneren dat zij nog niet hebben gereageerd. 
  2. Account targeting: met deze mogelijkheid kun je zelf kiezen welke bedrijven je wilt bereiken door een samengestelde lijst van bedrijven te uploaden. Op deze manier kun je medewerkers van specifieke bedrijven targeten. 
  3. Contact targeting: voor deze targeting-vorm kun je e-mailadressen vanuit een andere database uploaden, zodat je deze groep via hun LinkedIn-profiel bereikt. Zorg wel dat je de lijst met adressen op de juiste manier hebt vergaard.

Advertentiemogelijkheden

Op LinkedIn heb je in Nederland vier advertentiemogelijkheden voor het promoten van je vacature: tekstadvertenties, sponsored content, dynamische advertenties en sponsored InMail.

Tekstadvertenties

De tekstadvertenties zijn wat minder opvallend dan de andere advertentiemogelijkheden, door hun kleinere formaat. Deze advertenties bevatten soms wel een afbeelding en staan in dit geval aan de rechterkant in de zijbalk. Een tekstadvertentie zònder afbeelding vind je vaak helemaal bovenaan het scherm. 

LinkedIn recruitment
Bron: Lincelot

Sponsored Content

Gebruik je sponsored content voor het verspreiden van je vacature? Dan wordt deze weergegeven in de tijdlijn van je doelgroep. Je kunt hier reeds bestaande content promoten, of een speciale advertentie ontwerpen. De gesponsorde vacature wordt opgenomen in het nieuwsoverzicht van de gebruiker, waardoor deze advertentie wordt vermomd als een ‘normaal’ bericht. In dit geval lezen je potentiële kandidaten je bericht sneller en beter.

Social media recruitment LinkedIn
Bron: LinkedIn Advertising

Dynamische Advertentie

Je kunt ook kiezen voor dynamische advertenties. Op deze manier wordt je vacature aangeboden via automatisch gepersonaliseerde advertenties die relevant zijn voor je doelgroep. Zo motiveer je geschikte kandidaten te solliciteren bij jouw bedrijf.

LinkedIn advertising voorbeeld
Bron: LinkedIn Advertising

Sponsored InMail

Tot slot kun je gebruikmaken van Sponsored InMail. Met deze optie verstuur je gerichte berichten aan personen die relevant zijn voor je bedrijf. De vacature wordt verzonden naar hun inbox.

Sponsored InMail LinkedIn
Bron: Business.LinkedIn

LinkedIn Audience Network

Je hebt dus redelijk wat opties voor het selecteren van je doelgroep. LinkedIn geeft hier bovenop zelfs de optie om jouw advertenties te tonen in het LinkedIn Audience Network. Hierbinnen zijn partnersites aangesloten waarop jouw gesponsorde advertentie vertoond kan worden.

Waarom werven via LinkedIn?

Op de wervingsadvertenties van LinkedIn wordt gemiddeld 50x meer geklikt dan op normale wervingsadvertenties. Geïnteresseerde professionals worden zo gemakkelijk naar jouw vacature, carrièrepagina of andere plaatsen op LinkedIn geleid. Via LinkedIn is de kans dus groot om geschikte werknemers te vinden. 

Je kunt op het platform gericht adverteren en dit kun je doen op een gepersonaliseerde manier. De gesponsorde vacatures zijn bovendien op verschillende apparaten te ontvangen, zoals op de desktop, mobiel en tablet. Binnen een mum van tijd vergroot je de naamsbekendheid van je bedrijf en verhoog je het aantal leads!

Recruitment via Instagram

Naast adverteren op Facebook, Twitter en LinkedIn kun je je vacatures ook promoten op het meeste visuele sociale medium ooit: Instagram! Aangezien beeld doorgaans meer engagement creëert dan tekst, kan adverteren via Instagram veel interactie opleveren. Je kunt je bedrijf op een creatieve, visueel sterke en authentieke wijze promoten en zo Instagramgebruikers aansporen te reageren op jouw vacature. 

Door
het grote bereik van Instagram is de kans groot dat je een breed publiek aanspreekt en zo meer kans hebt op het vinden van geschikte kandidaten. Met 2,5 miljoen Nederlandse gebruikers vind je ongetwijfeld dé geschikte sollicitant. Maar hoe vermarkt je jouw vacatures via Instagram?

Adverteermogelijkheden

Om te adverteren op Instagram is het noodzakelijk dat je een business Instagram-account of een Facebook bedrijfsprofiel hebt. Op Instagram heb je zes verschillende manieren waarop je kunt adverteren. De verschillende soorten advertenties lenen zich dan ook voor verschillende doeleinden. Alle advertenties worden in een opvallende, lineaire indeling weergegeven, in het midden van het scherm. Aan je gesponsorde bericht kun je gemakkelijk een call-to-action toevoegen in een bijgevoegde button, waardoor je je doelgroep aanspoort actie te ondernemen.

1. Stories-advertenties

Eén manier om jouw vacature te promoten, is door deze te verspreiden via Instagram Stories. Een story kan bestaan uit bewegend beeld, met of zonder geluid, maar ook uit stilstaand beeld met bewegende tekst of een GIF. De advertentie in de vorm van een story en duurt maximaal 15 seconden. Adverteren via Instagram Stories kan heel effectief zijn, omdat Stories door veel gebruikers actief wordt gebruikt.

Bron: GutsgloryCommunicatie

2. Fotoadvertenties

Met een fotoadvertentie wordt je vacature weergegeven als een ‘normale’ Instagram-post. Gebruikers zien de advertentie op hun tijdlijn, wanneer ze door hun feed scrollen. Deze vorm van adverteren is iets minder opvallend, omdat de vacature zich mengt tussen de posts van niet-gesponsorde accounts.

Instagram fotoadvertenties social media recruitment
Bron: Quarterlab

3. Videoadvertenties

Met videoadvertenties kun je een advertentie verspreiden die een vorm van beeld, geluid én beweging bevat. Met deze optie wordt jouw audiovisuele vacatureadvertentie weergegeven in het nieuwsoverzicht van jouw doelgroep. De video’s kunnen ongeveer 60 seconden lang zijn en een vierkante of liggende indeling hebben.

Instagram videoadvertenties social media recruitment
Bron: Smartdata.Agency

4. Carrouseladvertenties

Carrouseladvertenties zijn geschikt voor je campagne wanneer je meerdere foto’s of video’s wilt verspreiden. In deze functie is het mogelijk deze extra laag toe te voegen. De advertenties worden net als de foto- en videoadvertenties getoond op de tijdlijn van jouw doelgroep en bereikt hen dus via deze weg. Deze optie is geschikt wanneer je voor meerdere vacatures tegelijkertijd wilt adverteren. De potentiële kandidaat heeft dan zicht op de verschillende functies die jouw bedrijf open heeft staan.

Carrouseladvertenties Instagram social media recruitment
Bron: 2bfound

5. Collectieadvertenties

Deze functie is voornamelijk geschikt voor het aanbieden van producten. Collecties stellen de gebruiker in staat eenvoudig producten te ontdekken, te bekijken en te kopen. Afbeeldingen, maar ook video’s kunnen hier worden geupload. Deze optie is ideaal voor productpromotie, maar minder geschikt als je diensten wilt adverteren, of in dit geval: vacatures wilt verspreiden.

Instagram advertentie social media recruitment
Bron: Adage

Advertenties in Ontdekken

Wanneer je adverteert in Ontdekken zal je doelgroep jouw vacature vinden in de overzichten die door Instagram zelf worden samengesteld, op basis van de interesse van de gebruiker. Jouw vacature zal in dit overzicht worden geplaatst wanneer de gebruiker eerdere interesse heeft getoond in een vergelijkbare vacature of bedrijf.

Targeting

Instagram biedt meerdere target-opties zodat jij een zo specifieke doelgroep kunt bereiken. Je kunt targeten op: 

  • Locatie: waarbij je target op specifieke provincies, plaatsen of landen;
  • Demografische gegevens: op basis van leeftijd, geslacht en/of taal;
  • Interesses: gebaseerd op app-gebruik, advertenties waar de gebruikers op klikken en accounts die zij volgen;
  • Gedrag: op basis van activiteiten die mensen op Instagram, Facebook of hierbuiten uitvoeren.
  • Aangepaste doelgroepen: waarbij je advertenties aan ‘klanten’ toont die je al kent op basis van hun e-mailadressen of telefoonnummers. 
  • Vergelijkbare doelgroepen: hierbij zoek je naar nieuwe mensen die vergelijkbaar zijn met je bestaande ‘klanten’.
  • Automatische doelgroepen: hiermee toon je de advertentie aan gebruikers die mogelijk interesse hebben in je bedrijf. Deze doelgroep wordt bepaald op basis van verschillende gegevens met betrekking tot locatie, demografie en interesses. 

Waarom adverteren via Instagram?

Instagram is het perfecte medium om te adverteren als je een relatief jonge doelgroep wilt bereiken. Deze is namelijk zeer actief op Instagram. De oudere generatie daarentegen is actiever op Twitter en Facebook

Op Instagram kun je je vacature gemakkelijk laten opvallen door deze creatief en origineel in te richten, door het visuele karakter van het platform. Een authentieke, uitdagende advertentie (inclusief call-to-action) zal ongetwijfeld snel de aandacht trekken van je doelgroep. Op Instagram geldt: meer beeld, minder tekst. Maar zorg hier wel dat de minimale tekst in je advertentie direct aanspreekt en aanspoort. 

Krijg je het voor elkaar een opvallende, creatieve en aansprekende vacature te plaatsen? Dan is het binnenhalen van potentiële sollicitanten via Instagram een fluitje van een cent!

Lead Boost: de oplossing voor recruitment via social media

Hoewel kandidaten vaak wel via mobiel een vacature bekijken, solliciteren zij meestal alsnog via desktop of tablet. Lead Boost is een mini landingspagina die gekoppeld is aan jouw social media advertentie. Hierop kunnen kandidaten eenvoudig en snel aangeven dat zij interesse hebben in de vacature. Zij vullen alleen hun naam, e-mailadres en telefoonnummer in en ontvangen vervolgens een bevestiging met een link waarmee zij de sollicitatie kunnen voltooien. Het is een effectieve manier om solliciteren via mobiel (en social media) te stimuleren. Lees alles over Lead Boost en de ervaringen van onze klanten in onze blog.

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on email

Overzicht hoofdstukken

Recruitment via social media