download (48)

10 Tips voor SEO-proof vacatureteksten

Om de juiste kandidaten te bereiken en aan te trekken is de vacaturetekst belangrijk, maar u kunt de meest aantrekkelijke vacaturetekst schrijven, maar zolang de vacature niet vindbaar is, blijven de sollicitaties uit. Naast de mogelijkheid om via job boards of social media de vacature te verspreiden, speelt Search Engine Optimisation (SEO) een belangrijke rol.

Voordelen SEO

Search Engine Optimisation (SEO) van vacatureteksten kan een groot verschil maken. Een benchmark over meerdere vacaturewebsites laat namelijk zien dat ruim een derde van de bezoekers afkomstig is uit de zoekmachines.

Dit klinkt misschien niet direct als veel, maar het is een gegeven dat SEO-verkeer (uit zoekmachines) goed converteert. Dat wil zeggen; het percentage bezoekers dat solliciteert, ligt hoger dan bij andere verkeersbronnen. Dit is grotendeels te danken aan de intentie van de bezoeker: die is immers actief op zoek naar specifieke vacatures. Die intentie maakt SEO-verkeer een zeer lonende verkeersbron.

10 tips voor SEO-proof vacatureteksten

Voor het optimaliseren van vacatureteksten voor zoekmachines zijn veel richtlijnen. Hieronder geven wij u 10 SEO-tips die u op de goede weg helpen.
1. De belangrijkste zoekwoorden
De eerste stap bij het schrijven van uw vacaturetekst is het bepalen waar de doelgroep van uw vacature naar zoekt. U wilt immers de tekst laten aansluiten bij het zoekverkeer. Vaak is dit de functietitel maar zeker niet altijd (denk aan: ‘bijbaan horeca’). Gebruik de Google-zoekmachine om te ontdekken welke woorden veel voorkomen en lees wat de concurrentie schrijft.
2. De juiste titel voor uw vacature
Dat lijkt gemakkelijker dan het is. Vaak leidt dit tot vacaturetitels die binnen uw bedrijf weliswaar veel gebruikt worden maar waar de kandidaat niet op zoekt. Wat is bijvoorbeeld een decemberbaan? Beter gebruikt u vakantiewerk, ook al is de concurrentie daarop groter. Zou de kandidaat veel zoeken in combinatie met een standplaats (bijvoorbeeld vacature projectmanager Amsterdam)? Voeg die dan toe aan de vacaturetitel.
3. Een wervende intro van uw vacaturetekst
U heeft ongeveer 6 seconden om de bezoeker te verleiden tot het lezen van uw vacaturetekst. Daarvan is 1 seconde laadtijd van uw pagina. Een wervend karakter van de intro van uw vacature (de eerste circa 100 woorden) is daarom van cruciaal belang. Daarnaast kiest Google het intro vaak als beschrijving van het zoekresultaat. De kans daarop is nog groter als u de belangrijkste zoekwoorden in de eerste zin van uw intro gebruikt. Om het extra te laten opvallen zou u het nog vetgedrukt kunnen maken.
4. Zoekwoorden en het woord ‘vacature’
Vaak zoekt de kandidaat naar een zoekwoord in combinatie met het woord ‘vacature’ of ‘vacatures’. Dat is een reden om in uw vacaturetekst de belangrijke zoekwoorden en dit woord enkele malen te combineren. Bijvoorbeeld in de intro maar ook verderop in de tekst zal dit een positieve werking hebben.
5. Opsommingen

Opsommingen (bullet points) lezen gemakkelijk. Ze zijn lekker overzichtelijk. Dat weet je bezoeker maar dit is ook bekend bij de zoekmachine. Beide zullen daarom net wat meer aandacht besteden aan de woorden in een opsomming, dan aan de rest van de tekst. Voorwaarde is wel dat je de opsomming opmaakt met de knop in de layout toolbar, in plaats van leestekens (streepjes) met een spatie.

6. De zoekwoord-dichtheid
Het is natuurlijk van belang om de belangrijkste zoekwoorden voldoende in uw vacaturetekst te laten voorkomen. Dit wordt de zoekwoord-dichtheid (keyword density) genoemd. De richtlijn zegt dat 2 tot 3% van uw vacaturetekst uit uw zoekwoorden mag bestaan.
7. Voldoende woorden

Net als voor uw bezoeker, is het voor de zoekmachine beter te bepalen waar uw vacaturetekst over gaat, als u voldoende woorden gebruikt. De richtlijn is minimaal 300 woorden. Zo heeft u voldoende ruimte om uw belangrijke zoektermen vaak genoeg te laten terugkomen zonder dat het voor de lezer vervelend wordt.

8. Belangrijke informatie

Van de bezoeker van uw website weten we dat hij meer scant dan leest en hoe lager op de pagina, des te minder is zijn aandacht. Plaats daarom belangrijke informatie, zoals de functieomschrijving en de functie-eisen hoger dan bijvoorbeeld de organisatiebeschrijving. Zo komen uw belangrijke zoekwoorden eerder in de tekst te staan. Daarnaast staat tekst die over meerdere vacatures identiek is, lager op de pagina. Goed voor de kandidaat en voor de zoekmachine. Die laatste houdt namelijk van unieke teksten en zal sterk gelijkende content (duplicate content) minder goed vindbaar maken.

9. Externe links (linkbuilding)

Hoe meer externe pagina’s naar uw vacature verwijzen, des te beter zal uw vacature in de zoekresultaten verschijnen. Dit heet linkbuilding. Belangrijke websites hebben daarbij een groter effect dan de ‘kleintjes’. U kunt daarom goed beginnen door uw vacature te delen op social media. En denk aan het plaatsen van uw vacature op branche websites, job boards etc.

10. Evenwichtige focus op kandidaat en zoekmachine

De tiende – maar ook de belangrijkste – tip voor het optimaliseren van vacatureteksten is het behouden van een evenwichtige focus op uw bezoeker en de zoekmachine. Focust u alleen op uw bezoeker, dan mist u SEO-traffic. Andersom, wanneer u zich voornamelijk richt op de zoekmachine, wordt uw tekst voor de bezoeker bijna onleesbaar. En dat komt uw sollicitaties niet ten goede. Vind hierin dus de juiste balans.

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on email